mandag 31. januar 2011

fridykkeartikkelen i Finansavisen

 
Fridykking er langt mer enn avansert naturopplevelse med snorkel og maske, men en sport som lærer deg å tvinge oppmerksomheten bort fra alt annet enn det du gjør, akkurat nå.

Grunde Grimstad
...
grunde.grimstad@finansavisen.no
 
Hva er fridykking?
 
Fridykking handler ikke bare om å holde pusten, men også om få kontroll over ditt eget hode. Du kommer deg ut i naturen og ned i vannet. Der må du blokkere ut alle de negative tankene og finne roen inne i seg selv, forklarer instruktør og fridykker Georgios Vourtsianis fra Oslo.

Fridykking har som smått begynt å få fotfeste på Østlandet også, etter at sporten i noen år har bredd om seg langs vestlandet og oppover kysten.

Lett og naturnært

Man skiller grovt sett mellom to grupper; de som driver med snorkling eller undervannsjakt og de som driver med mer avanserte dybdedisipliner.

Sistnevnte kategori er den mest organiserte, ikke minst på grunn av de strenge sikkerhetstiltakene som kreves rundt aktiviteten.

Men svært mange begynner med snorkel og maske, eller med konvensjonell apparatdykking, og fatter interesse for dybden når de kommer inn i et miljø.

Vannet i Oslofjorden bød ikke på de beste siktforholdene da vi ble med Oslo Fridykkeklubb til Drøbak for å prøve å forstå hva det er som fasinerer entusiastene. Men det var ikke verre enn at man kunne nyte synet av det rike livet på mikro-nivå.

Stenblokkene på moloen er dekket av store, vaiende anemoner som mest av alt minner om noe som er klippet ut av en japansk tegnefilm. En og annen fisk piler inn og ut mellom tarestammene, og når man ser mot overflaten blinker solen vakkert i grønt, blått og rødt på tusenvis av bitte små ribbemaneter.

Kjenn dine grenser
 
De minuttene jeg klarer å oppleve full ro under vann gir meg enormt mye. Jeg kaller det fysisk og mental mestring, sier Vourtsianis.

I tillegg til at det blir instruerer i sikkerhet og svømmeteknikker på kursene, vies det også stor plass til pusteteknikker, avslappingsteknikker og henter flere grunnleggende teknikker fra yoga.
 
Hvis jeg presser meg klarer jeg kanskje å gå ned på åtte meter, men i kursplanen lover dere at deltakerne skal ned på 10 meter. Hva gjør jeg feil?
 
La meg si det sånn; for en stund siden hadde jeg en mann på kurset som så vidt klarte et minutt under vann i på den første øvelsen. Et par timer senere klarte han over fire minutter under vann. Dette skyldtes bare at vi hadde gått gjennom noen basale yogateknikker og avslapningsteknikker, forklarer Vourtsianis.

Han understreker likevel at de ikke driver noe yoga-kurs.
 
Vi henter teknikker derfra, både fysiske og mentale. De fysiske øvelsene hjelper deg til å øke smidigheten i kroppen, mens de mentale hjelper deg til å kontrollere deg selv.

Lett utrustning

Generelt er fridykking lang mindre utstyrsfokusert enn apparatdykking og inngangsterskelen er også mye lavere. Man kommer langt med en drakt til 2.000 kroner, et blybelte, samt maske, svømmeføtter og snorkel.

Dermed er det også langt lettere å få tak i folk man kan dykke sammen med, og det har vært en viktig grunn til at sporten har bredd om seg.

Draktene man bruker er også av en egen type, såkalt Open Cell-neopren. Man er ute etter maksimal bevegelsesfrihet og minst mulig oppdrift, fordi alle ekstra kraftanstrengelser også betyr høyere oksygenforbruk og dermed mindre tid under vann.

Disse draktene tas på med såpevann og sitter deretter nesten limt til kroppen som et ekstra hudlag. Dette betyr at mindre kaldt vann kommer inn mellom deg og våtdrakten, og du kan regne med å være god og varm selv lenge etter at kompisene begynner å klage over kulden.

Prisnivået er likevel ikke avskrekkende, og man kommer svært langt med en drakt til et par tusen kroner.

Komplette utstyrspakker begynner på rundt 4.000 kroner, med tillegg i prisen for harpun og utstyr for UV-jakt.

De aller raffeste og dyreste draktene, går under navnet «smoothskin», og er ikke forsterket med stoff i det hele tatt. Men prøver man å dra på seg en slik uten en viss erfaring, ender det lett med at tærne kommer ut gjennom kneet på drakten.

Anbefaler et kurs

Selv om man strengt tatt ikke trenger kurs for å snorkle rundt i overflaten på egenhånd så er det å anbefale. Ikke minst på grunn av de helt grunnleggende sikkerhetsreglene man bør kjenne til og følge.
 
Det er vel ikke til å komme fra at vi av og til hører om dødsfall innenfor sporten.
 
De skjer i konkurranser med svært dype dykk, der man bruker hjelpemidler som lodd og løfteballonger til å komme ned og opp. I all hovedsak skjer det ved svikt på utstyret, kjelker som kiler seg, løfteballonger som ikke virker, eller liknende. Men det er ikke det vi driver med her i Norge og selv har jeg i alle fall ingenting å gjøre nede på 100–150 meter, avslutter Vourtsianis.

Grunnleggende sikkerhetsregler:
 
Dykk aldri alene! Fridykking er ingen enkeltmannssport.
 
Hold deg alltid sammen med kameraten, og lær deg grunnleggende livredning for dykkere.
 
Bruk aldri hyperventilering. Dette setter kroppens sensorer ut av spill og kan føre til plutselig bevisstløshet.
 
Observer strømforholdene og båttrafikk.
 
Lytt til kroppens signaler. Ikke dykk hvis du har bakrus, søvnmangel eller på andre måter har dårlig dagsform.
 
Ta aldri risikoer du føler går ut over dine grenser.See More
May 22, 2010 at 9:17pm ·

Ingen kommentarer: